Assessments

Een 'peer-to-peer assessment' is een manier om verbeteringen sneller te realiseren. Het kan gebruikt worden als start-punt voor verbeteringen maar het kan ook plaatsvinden tijdens een verbeterings-programma met als doel dat process te versnellen.

Odoo • Tekst en afbeelding

Het doel van een assessment is niet:  

  • Goede of slechte punten geven,   

  • Veroordelen,   

  • Rangschikken,  

  • Een bedreiging vormen voor mensen of organizaties.  

Het is een gelegenheid om eens wat afstand te nemen van het dagelijkse brandjes blussen en diep in de details van de dagelijkse processen en omgeving te duiken. De meeste deelnemers ontdekken zaken waarvan ze niet wisten dat ze plaatsvonden.  

Maar een assessment stopt niet bij het oplijsten van mogelijkheden of problemen. Zo intens met elkaar samenwerken zorgt voor die speciale atmosfeer die nodig is om de mentaliteits-wijziging te bekomen om organizaties op de weg naar verbetering te zetten. Deze 'boiling room' zal mogelijke oplossing voortbrengen.  

Een van de grote verschillen met een klassieke audit is dat alle deelnemers eruit leren en ideëen en aanbevelingen meenemen naar hun respectievelijke sites. Terwijl een bepaalde site onder de loupe wordt genomen, evalueren de deelnemers, in gedachten hun eigen situatie. De moeite die in de assessment gestoken wordt levert een rendement op voor meerdere vestigingen.   

Later presenteert de geëvalueerde de genomen acties en behaalde resultaten aan zijn collega's (peers). Deze 'sociale controle' is een grote motivatie om belangrijke resultaten te halen.   

Eén van de sleutel-elementen voor het succes van een assessment is vertrouwen. De deelnemers moeten vertrouwen hebben in elkaar en elkaar niet beschouwen als een concurrent. Ze moeten vechten voor dezelfde zaak. Door de teams te laten roteren en ervoor te zorgen dat alle sites aan bod komen wordt dit bereikt.